Zdravie

Recept: Cviklový šalát s pomarančom

Ťahal dedko repu a vytiahol cviklu. No už máte dosť zaváranej cvikle s chrenom? Vyskúšajte niečo nové, kombináciu chutí tak netypickú, že musí byť jednoducho úžasná. A aj je. No ešte predtým, ako začneme, poďme si cviklu predstaviť. Hoci je cvikla chutná a zdravá, niektorí sa na ňu pozerajú pomedzi prsty. Ktovie, či za to môže školská jedáleň, ktorá nám v detstve dokázala sprotiviť niekoľko chutných a dobrých vecí alebo za to môžu jej farbiace schopnosti. Každopádne je cvikla vitamínová bomba, len ju nenechajte vybuchnúť, pretože cyklaménovej farby zo stien by ste sa zbavovali len ťažko. Aké sú jej účinky? Najúčinnejšia je surová a posilňuje cievy, detoxikuje telo a zbavuje ho baktérií. Cviklový obklad pomáha v boji proti mykóze, no my si znej poďme radšej urobiť niečo chutne.

Cvikla je nielen skvelý liečiteľ, ale aj surovina v kuchyni

Cvikla je nielen skvelý liečiteľ, ale aj surovina v kuchyni

Čo potrebujeme? 

  • 4 ks uvarenej cvikly
  • 3 pomaranče
  • rukolu (prípadne iné „listy“)
  • 100 g nasekaných vlašských orechov

Dresing

  • nastrúhaná kôra z pomaranča
  • pomarančová šťava
  • dijonská horčica
  • olivový olej
  • čerstvo pomleté čierne korenie
  • soľ
  • kryštálový cukor
  • vínny ocot

Ako na to? 

1. Cviklu varíme vo vode, kým nie je mäkká, cca 30 – 40 minút, po odstavení necháme vychladnúť a zatiaľ si pripravíme dresing.

2. V miske si dôkladne vymiešame všetky suroviny na dresing, aby v ňom neostali kryštále cukru.

3. Cviklu si ošúpeme, nakrájame na stredne veľké kúsky, to isté urobíme aj s pomarančom a všetky ingrediencie zmiešame dokopy. Tip: vlašské orechy môžete jemne opražiť na suchej panvici.

Hoci táto kombinácia vyzerá nezvyčajne, nemusíte sa báť týchto rozdielnych chutí, spoločne vytvoria naozaj veľmi chutný gastronomický zážitok.

Leave a Comment