Zdravie

Recept: Moussaka – chutnejšia ako lasagne?

Stredomorská kuchyňa je skvelou stravou počas diéty – je zdravá, z čerstvých surovín, chutná a hlavne zasýti. Mojou obľúbenou stredomorskou kuchyňou je tá grécka, ktorá je známa vďaka svojej jednoduchosti, výnimočnej chuti a čerstvým surovinám, bez ktorých sa do varenia ani nepúšťajte. Jedným z tradičných gréckych jedál je moussaka, pre mňa je to zdravší a chutnejší variant ako talianske lasagne. Čo budeme potrebovať, aby sme si urobili moussaku ako z veľkej gréckej knihy?

Čo vám chutí viac? Talianske lasagne alebo grécka moussaka?

Čo vám chutí viac? Talianske lasagne alebo grécka moussaka?

Ingrediencie

  • 2 väčšie baklažány
  • 750 gramov pomletého jahňacieho alebo hovädzieho mäsa
  • 1 veľká nasekaná červená cibuľa
  • 4 popučené strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice paradajkového pyré rozpustené v 150 ml vody
  • 150 ml kvalitného červeného vína
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • 1,5 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1,5 čajovej lyžičky sušeného oregana

Bešamel

  • 500 ml mlieka
  • 80 g čerstvého masla
  • 60 g hladkej múky
  • 50 g nastrúhaného syra – parmezán, pecorino
  • 2 vajíčka
  • nastrúhaný muškátový oriešok

Postup

1. Baklažány si umyjeme, nakrájame pozdĺžne na cca 0,7 cm plátky, ktoré dáme na plech s papierom na pečenie, ktorý potrieme olivovým olejom. Dáme ich do vyhriatej rúry na 180°C na cca 25 minút, kým nechytia zlatistý nádych.

2. Na väčšej panvici si na olivovom oleji dozlatista osmažíme cibuľu , pridáme oregáno, škoricu a cesnak a chvíľku restujeme. Potom pridáme mäso, ktoré orestujeme dohneda, posolíme a zalejeme paradajkovým pyré s vodou a červeným vínom a varíme asi 30 – 40 minút, kým nám omáčka poriadne nezhustne. Na záver pridáme jemne nasekanú petržlenovú vňať a necháme odstáť.

3. Zatiaľčo sa pečie baklažán a varí plnka, pripravíme si bešamel. Do hrnca dáme mlieko a privedieme ho tesne pod bod varu, na panvičke si zatiaľ roztopíme maslo, do ktorého pridáme múku a za neustáleho miešania osmahneme. Do mlieka postupne pridávajte múku s maslom a miešajte, nesmiete prestať, ináč by sa vám bešamel „zdrcol“. Keď bude omáčku hladká, pridajte nastrúhaný syr, miešajte a varte, kým sa syr neroztopí. Bešamel odstavte a nechajte pomaly chladnúť, po 15 minútach pridajte dve vajíčka a nastrúhaný muškátovy oriešok (cca 0,5 čajovej lyžičky) a zamiešajte.

4.Jénsku misu si potrite olivovým olejom a vyložte jej dno baklažánmi, ktoré môžete posoliť, na tie dajte polovicu mäsa, ktoré môžete tiež posoliť, záleží podľa vašej chuti a tento postup opakujte, kým nebudete mať dve vrstvy mäsa a tri vrstvy baklažánu. Na vrch vylejte bešamel a nechajte piecť v rúre na 180°C asi 40 minút, jénsku misu neprikrývajte, nech je bešamel upečený pekne dozlatova. Po dopečení nechajte pol hodinky vychladnúť a podávajte. Kali oreksi.

Leave a Comment