Auto-moto Praktické tipy

Ako na zníženie spotreby auta?

Zdá sa vám, že vaše auto začalo byť v poslednej dobe viac smädné a jeho spotreba vzrástla? Stlačte ju dole, tak, aby ste boli spokojný s mesačnými nákladmi. Pokiaľ nie ste arabský šejk s desiatkami ropných vrtov, tak len ťažko znížite cenu paliva, ale existuje niekoľko trikov, ako bude zníženie spotreby pre vás jednoducho dosiahnuteľné. Ako na to?

shutterstock_200610053

Zníženie spotreby príde aj so správnymi pneumatikami

Dôležitý je správny tlak v pneumatikách, už o 10 % nižší tlak ako odporúča výrobca vám môže priniesť spotrebu vyššiu o 0,5 l/100 km. To za návštevu benzínovej pumpy a prifúknutia kolies stojí, čo poviete? Ale pozor, nie je dobré, keď pneumatiky pretlakujete, vtedy strácajú svoju trakciu a sú menej bezpečné. Pre niektorých určite samozrejmosť, ktorou sa riadia, pre iných tiež samozrejmosť, ktorou sa neriadia – zimné pneumatiky v zime, letné v lete. Nezvyšujete si zbytočne spotrebu.

Pozor na aerodynamiku auta

Milujete zimné športy až tak veľmi, že s truhlou na lyže jazdíte aj v júni? Dajte ju dole, aerodynamika auta bude vyššia, spotreba oveľa nižšia. Aj v zime je dobré, keď si vyberiete truhlu s čo najlepšími aerodynamickými tvarmi. Taktiež nemajte stále otvorené počas jazdy, aj keď s týmto vám môžu pomôcť deflektory na okná, ktoré odpor vzduchu znížia.

Máte kufor plný neporiadku? 

Voziť si so sebou v kufri niekoľko desiatok kilogramov zbytočností, nie je zrovna najrozumnejšie riešenie, ktoré priaznivo vplýva na zníženie spotreby. Upracte si tam a vyhoďte z auta všetky zbytočnosti, ktoré nepotrebujete a len vám zvyšujú spotrebu.

Snažte sa situácie odhadnúť dopredu

Vidíte už zdiaľky na semafore červenú? Zaraďte neutrál a dôjdite na križovatku na voľnobehu. Prudké brzdenie a neustále rozbiehanie tiež robí vaše auto viac smädným, preto sa snažte situácie predvídať. Tiež nie je dobré jazdiť na striedačku raz s brzdou, raz s plynom na podlahe, snažte sa jazdiť čo najplynulejšie.

Vypínajte motor

Niektorí šoféri si myslia, že keď nechajú motor bežať na voľnobeh 10 minút, je to úspornejšie ako keby mali motor vypnúť a potom zase štartovať. Toto je veľký omyl. Oveľa výhodnejšie je motor vypnúť a znovu naštartovať, oplatí sa vám to robiť už vtedy, keď viete, že budete niekde stáť dlhšie ako minútu.

Tip na záver: Pokúste sa o zníženie nákladov na auto aj optimalizáciou svojho povinne zmluvného poistenia. To dokáže tiež priniesť peknú úsporu.

Leave a Comment