Bývanie Komerčné články Praktické tipy

Guľa na dvere – ako si ju vybrať?

Dverné kovanie s guľou býva obvykle spojené s vtipnými aj hororovými historkami. Veď zabuchnuté dvere s guľou nie sú niečím výnimočným. Ale poďme sa gule na dvere pozrieť inak. Ako na užitočného pomocníka, vkusný dizajnový doplnok, a tiež na to, ako si guľu na dvere vybrať.

Historky, pri ktorých sa chytáme za brucho, aj tie, pri ktorých mrazí

V hlavnej roli: guľa na dvere. Vôbec sa jej však nebojte. Je dôležitým prvkom zabezpečenia dverí z jednej, ale aj z dvoch strán dverí, podľa toho, či si volíme variantu guľa-kľučka, alebo guľa-guľa. Historiek, ktoré od guli odrádzajú, je síce veľa, no často sú nadnesené a stačí zachovávať určité zásady, aby k nim nedochádzalo. Trebárs nikdy neopúšťa byt len v spodnej bielizni a bez kľúčov, aj keď si ideme len do komory na chodbe pre zemiaky. Tiež to nerobiť, keď máme doma dieťa bez ďalšieho dozoru, či na šporáku variaci sa obed.

Gule na dvere sú praktické a bezpečné

Guľa na dvere môže mať podobu štítového kovania, avšak stále žiadanejšie je rozetové, u ktorého je časť s guľou oddelená od časti pre kľúč. Aby ste predišli vyššie zmieneným nepríjemným situáciám, voľbou je tiež otočná guľa. Vďaka nej sa zvyšuje bezpečnosť pred zabuchnutím, pritom však nie je jednoducho otvárateľná, a tak sa nestane, že si dvere otvorí trebárs váš pes či mačka a dostane sa z bytu. V tomto prípade sa volí guľa z vnútornej strany. Tá tiež zamedzí možnosti otvorenia dverí zlodejom podsunutím drôtu popod dvere a otvorením si bežnou kľučkou. Tento spôsob je pomerne častý.

Gule sú skutočné krásavice

Moderné gule na dvere vypadajú veľmi krásne Používajú sa aj ako štvorcové gule, ktoré sú žiadané predovšetkým pre moderné interiéry a domy. Povrchové úpravy bývajú podobné ako u kľučiek. Obľúbená je nerezová oceľ, bronz a stále častejšie čierna povrchová úprava, najčastejšie na odolnom podklade Zn-Al.

Kam s guľou?

Gule na dvere sa používajú predovšetkým na vchodové dvere, ako jednostranné (s guľou zvonku), ale aj obojstranné, pre ešte lepšie zabezpečenie. Použiť ich však môžeme aj pre vnútorné kovanie, interiérové, a v niektorých prípadoch môžu nahradiť taktiež madlá.

Leave a Comment