Zdravie

Pripravte si ľahkého pstruha na masle

Ryby sú zdravé a ľahko stráviteľné, nemožno sa preto diviť, že majú také významné miesto v chutnej a zdravej stredomorskej kuchyni. No teraz si ideme pripraviť rybu, ktorá v stredomorskej kuchyni nemá zastúpenie, pretože je torpédo našich sladkovodných riek. Ide o pstruha, fantastická ryba na grilovanie, hlavne vďaka jednoduchému vykosteniu a úžasne lahodnému a jemnému mäsu. Obsahuje aj dôležité omega 3 mastné kyseliny, vitamíny a minerály. Pre lepšiu predstavu – 100 g pstruha má v sebe 0,1 g tuku.

Mäso z pstruha je lahodné a zdravé

Mäso z pstruha je lahodné a zdravé

Ako si vybrať rybu?

Najdôležitejšia je čerstvosť, ako to zistiť? Možno poznáte príslovie, že ryba aj hosť smrdia druhým dňom, neviem, ako je to s hosťami, no s rybami je to pravda. Možno to znie zvláštne, ale čerstvá ryba nesmie byť cítiť po rybacine. Keď si k nej privoniate, nesmiete cítiť nič. Chcete mať záruku, že dostanete skutočne čerstvú rybu? Navštívte chov pstruhov, kde vám na mieste vylovia a pripravia rybu na varenie, máte stopercentnú záruku čerstvosti. Nekupujte žiadne mrazené blafy.

Čo potrebujeme?

  • 4 filety čerstvého pstruha
  • maslo
  • čierne korenie
  • soľ
  • mletú rascu
  • 2 papriky
  • 200 g brokolice
  • 500 ml vývaru – rybieho alebo zeleninového
  • olivový olej
  • 90 g ryže
  • 200 g karfiolu

Postup

V hrnci alebo vo väčšej panvici si rozpáľte olivový olej, pridajte ryžu, ktorú smažte dovtedy, kým nebude lesklá a až potom pridajte vývar. Prikryte a duste približne 15 minút a postupne pridávajte brokolicu a karfiol natrhaný/nakrájaný na malé kúsky, nakrájanú papriku. V momente, keď začne vývar vrieť, občas zamiešajte a nechajte variť aspoň 10 minút resp. kým ryža nebude mäkká.

Filety pstruha dôkladne umyte, zbavte zbytočnej vody, osoľte, okoreňte, pridajte mletú rascu a obojstranne ich orestujte na panvici s maslom. Prajem dobrú chuť.

Leave a Comment